Ahir, dimarts, 18 de juliol, en la Seu de la UA, es van reunir integrants de la Comissió Cívica d’Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica amb una destacada representació d’Esquerra Republicana, encapçalada per Joan Tardà, diputat en el Congrés, al que acompanyaven Josep Barberà, President d’ERPV; Toni Bou, President de la sectorial Memòria Històrica d’ER; Mati Duc, Secretària d’Organització de la sectorial i Raquel Gómez, Secretària de Coordinació Sectorial i Territorial d’ER. Van participar, a més, Domènec Garcia, Secretari de Política Municipal d’ERPV, Francesc Sanxis, Secretari d’Organització d’ERPV i Jordi Vayà, assessor de l’Ajuntament d’Alacant.

IMG-20170718-WA0006 (1)Esquerra Republicana és membre de la Comissió Cívica i, per tant, participa en les seues reunions i coneix la seua activitat. No obstant això, es va aprofitar la visita de tan qualificada representació per a intercanviar opinions i compartir nous projectes. La Comissió Cívica els va fer lliurament d’un petit dossier que sintetitza el seu recorregut històric i incorpora les últimes actuacions que ha dut a terme (Exposicions Homenatge a Miguel Hernández 75×75, Concert “Un ple d’abrils”…), així com els projectes previstos per a l’immediat futur. En aquest sentit, els seus representants van insistir en que és inajornable la construcció del Memorial projectat per al Port d’Alacant, en el qual està compromesa la Presidència de la Generalitat, la normalització dels noms dels carrers de la ciutat o la necessària projecció nacional i internacional de la Comissió, a través d’iniciatives com la seua adhesió al Fòrum per la Memòria, la participació en altres plataformes memorialistes, la sensibilització d’institucions i grups polítics de cara a millorar l’articulat de la Llei de Memòria Democràtica i per la Convivència de la Comunitat Valenciana , o el suport a la Querella Argentina contra els crims del franquisme.

Per part d’Esquerra Republicana, el diputat Joan Tardà informà de l’impacte que està produint a Catalunya i més enllà –atès que no totes les persones afectades són catalanes– la promulgació de la Llei 11/2017, de 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que anul·la 64.000 consells de guerra celebrats entre abril de 1938 i desembre de 1978 per ser contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just. En conseqüència, es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra dictats per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista.

D’altra banda, va esmentar les expectatives positives respecte a una recurrent iniciativa legislativa de la seua formació política, que la propera tardor presentarà coordinadament amb altres grups polítics del Congrés per a tractar que es promulgue una llei estatal que, d’alguna manera, remede l’esmentada llei catalana amb les necessàries adaptacions.

A més a més, Toni Bou, coordinador de Memòria Històrica d’Esquerra, va explicar els detalls de la participació del seu partit i d’alguns ajuntaments catalans en la “Querella Argentina”, de cara a aconseguir la reparació i la justícia a les víctimes de la guerra civil i de la repressió franquista. Així mateix, va oferir informació i suport a la Comissió i les instàncies de la Comunitat Valenciana interessades per a rendibilitzar els esforços, harmonitzar les actuacions davant els tribunals i abaratir les despeses dels processos.

La reunió va concloure amb la millor disposició per a seguir cooperant i intensificant els contactes bilaterals.

Anuncios